Miljøvenlige Robotstøvsugere er Bæredygtig Rengøring

Bjerglandskab med træer

Robotstøvsuger eller traditionel støvsuger?

Denne side giver en dybdegående analyse af deres miljømæssige indvirkning, og hvorfor en robotstøvsuger er det bedste valg for miljøbevidste forbrugere.

Indlægget er for dig, der ønsker at reducere dit CO2-aftryk og strømforbrug, men er ikke for dig, der foretrækker anmeldelser af robotstøvsugere.

Robotstøvsuger vs. traditionel støvsuger

Når du sammenligner robotstøvsuger og traditionelle støvsugere er der stor forskel på mange parametre.

Her vil vi gå i dybden med hvad den store forskel er når det kommer til et miljømæssigt hensyn. Det er vigtigt at have fokus på i en verden med global opvarmning.

Strømforbrug

Strømkabler

Typisk det første man tænker på er strømforbruget. Lad os herunder se på hvor stor forskellen er:

Strømforbruget for begge af de ovenstående er ved standardindstillinger, og kan variere primært afhængigt af sugestyrken der bruges.

Det betyder dog alligevel at en traditionel støvsuger bruger mellem 15-100 gange så meget strøm som en robotstøvsuger.

Længere nede har vi udregnet hvad du kan spare om året ved at have en robotstøvsuger.

Vedligeholdelse

Med hensyn til vedligeholdelse står robotstøvsugere og traditionelle støvsugere ret lige.

Begge dele skal have skiftet filtre jævnligt, og skal periodevis repareres eller have skiftet dele.

Ved en robotstøvsuger skal du dog ikke skifte støvposen, men bare tømme støvbeholderen. Derfor er der mere genanvendelse i at have en støvbeholder end at have den støvpose, de fleste traditionelle støvsugere har.

Der er lidt flere dele på en robotstøvsuger der kan skiftes ud, men de er nemme selv at skifte, og er ikke vildt hårde ved miljøet. Det kan være dele som en gummibørste, nylonbørste eller mikrofiberklud.

Roborock S8 skilt ad

På en robotstøvsuger kan du udskifte næsten alle delene afhængigt af hvad der først måtte gå til. Hvis en traditionel støvsuger brænder sammen, så er der ikke så meget at gøre udover at købe en ny.

Levetid

Levetiden af dit apparat er næsten det vigtigste med hensyn til miljø, da det kræver mange resurser at lave en ny.

Derfor anbefaler vi helt klart at du fra start køber en robotstøvsuger du ved du bliver glad for, og ikke en robotstøvsuger der er billig, men kun udfylder nogle af dine kriterier.

Levetiden for en robotstøvsuger ligger normalt på mellem 3-5 år, afhængigt af om det er en ny model, modellens kvalitet, vedligeholdelse og hvor meget du bruger den.

En traditionel støvsuger holder ca. 8-10, og har derfor en noget længere levetid. Levetiden kommer også an på de samme ting som ved en robotstøvsuger.

Robotstøvsugeren taber altså stort her, og det kan godt have noget at gøre med at du gerne vil køre din robotstøvsuger hver dag, når du har en, men din traditionelle støvsuger kører du måske kun hver 3 dag.

Hvis du passer lidt godt på din robotstøvsuger, så holder den gerne over 5 år.

Roomba Combo j7

Omkostninger

Når du foretager købet, så koster en robotstøvsuger typisk lidt mere end en traditionel støvsuger. Det skyldes den dyre og avancerede teknologi i robotstøvsugeren.

På den lange bane kan en robotstøvsuger dog godt på hen at blive billigere grundet strømforbruget og mindre vedligeholdelsesomkostninger.

Vedligeholdelsesomkostningerne kan godt være mindre, da du med en robotstøvsuger 95% af tiden vil kunne udskifte delene selv, eller ved at ringe til kundeservice.

Ved en traditionel støvsuger skal du oftere have fat i en fagmand, og dermed bliver det hurtigt meget dyrere.

Omkostningerne kommer dog i sidste ende an på hvilke præferencer og hvilke krav du har til henholdsvis en traditionel støvsuger og en robotstøvsuger.

Rengøringsevne

Du vil måske tænke at en traditionel støvsuger giver dig en bedre rengøring, da du selv kan styre den, men i dag er de bedste robotstøvsugere faktisk bedre, og meget mere energieffektive.

Ved en traditionel støvsuger kan du nemt misse områder, eller måske lige springe over at komme ind under sengen eller sofaen. Derfor samler der sig støv som i længden gør at den ikke gør helt så godt rent.

Desuden sparer du dig selv for energi, og et rent hjem kan også give dig mere energi til at lave andre ting, da du ikke har tanken om at du snart skal gøre rent i baghovedet.

Ved de lidt billigere modeller af robotstøvsugere er de dog ikke helt så gode som en traditionel støvsuger endnu. De halter stadig lidt efter på effektiviteten, og hvis du skal have vasket gulv, bliver det ikke helt det samme som gammeldags knofedt.

Gulvvask af Roomba Combo j9

Vores anbefalinger til robotstøvsugere

Af robotstøvsugere vi anbefaler har vi valgt at anbefale et mærke og en serie af modeller ved et andet mærke.

Vores anbefalinger er Neatsvor og Roomba j-serien.

Neatsvor

Neatsvor laver rigtig gode robotstøvsugere, der ikke har de største vedligeholdelsesomkostninger og så er de ret energieffektive.

De har ikke docking stationer, og derfor bruges der færre resurser på at bygge en Neatsvor end ved de andre modeller der har en tilhørende base, hvor de tømmer sig selv over i poser, der fører til mere affald.

De er ret gode til kæledyr, og så laver de robotstøvsugere i et prisleje, hvor alle kan være med. Deres priser spænder fra 2500-4500 kroner, og er derfor ikke meget dyrere end traditionelle støvsugere.

Neatsvor X650 Pro

Vores anbefaling er helt klart at kigge på Neatsvor X650 Pro eller Neatsvor X600 Pro, der er nogle lidt dyrere modeller. Ellers kan du tage et kig på Neatsvor X500, der også er en rigtig god robotstøvsuger.

Roomba j-serien

Roomba j-robotstøvsugerne er nogle rigtig topmoderne og effektive robotstøvsugere. De er lavet i høj kvalitet og har en lang levetid.

Robotstøvsugere i Roomba j-serien kommer både med og uden en Clean Base. Dermed kan du selv vælge, eller senere tilkøbe en Clean Base, hvis du føler det er en god investering.

Roomba j-serien er en dyr serie af robotstøvsugere, og de koster gerne over 4.500 kroner. Derfor anbefales disse, hvis du har et lidt højere budget. Her er det også vigtigt at tage med, at hvis du køber den rigtige robotstøvsuger så er du mere villig til at beholde den i længere tid.

Roomba j7

Alle disse modeller kan du også købe en Roomba Combo model. Så kan den både støvsuge og vaske gulvet samtidig.

Af modellerne kan vi anbefale disse, og de billigste er øverst:

De gode j7 modeller er noget billigere, men giver dig altid et godt resultat. Roomba Combo j9 er den helt dyre model, og giver dig næsten en hands-off oplevelse med robotstøvsugere.

Docking station

Roomba Combo j9 med docking station

Ved køb af en docking station bliver din robotstøvsuger ikke nødvendigvis mere miljøvenlig. Der bruges flere resurser i fremstillingen, og der følger ekstra vedligeholdelse med.

Med en docking station skal du nemlig købe ekstra støvposer, der er med til at forurene og skabe mere affald.

Derudover bruger nogle docking stationer i dag strøm på at vaske og tørre moppen efter brug. Det kan dog diskuteres om det er mere miljøvenligt end at smide det i vaskemaskinen hver gang.

Generelt virker det dog til at en docking station ikke er mere miljøvenlig i det store regnestykke, men den har sine fordele og forurener ikke vildt meget.

FN’s 17 verdensmål og robotstøvsugere

FN's 17 verdensmål

FN’s 17 verdensmål er nogle mål der gerne skal følges, for at gøre verden til et bedre sted. Ved at købe en robotstøvsuger kan man støtte disse mål:

  • Mål 3: Sundhed og Trivsel - Støttes bl.a. ved mere renlige hjem og filteret i robotstøvsugeren der filtrerer pollen osv. fra så børn ikke får allergi.

  • Mål 7: Bæredygtig Energi - Robotstøvsugere kan bringe det samlede energiforbrug ned.

  • Mål 12: Ansvarligt Forbrug og Produktion - En robotstøvsuger kan hjælpe til at genbruge støvbeholderen oftere og mindske affald f.eks. ved støvposer.

Hvorfor er en robotstøvsuger miljøvenlig?

En robotstøvsuger er miljøvenlig sammenlignet med de nuværende rengøringsmetoder. Nogle er grundene til at en robotstøvsuger er mere miljøvenlig er disse:

  • Mindre strømforbrug og CO2-udledning

  • Genbrug af støvbeholder i stedet for at bruge støvposer

  • HEPA-filter

  • Mindre forbrug af kemikalier

Roomba Combo i5 støvbeholder

HEPA-filter

Et HEPA-filter gør robotstøvsugere mere miljøvenlige ved at forbedre indeklimaet og holde allergener inde i robotstøvsugeren. Læs mere om HEPA-filtre.

Mindre forbrug af kemikalier

Måske tænker du hvordan det kan lade sig gøre, men ved hjælp af en robotstøvsuger bruger du ikke diverse rengøringsmidler til at vaske gulvet.

Med en robotstøvsuger bruger du normalt kun vand. Nogle mærker anbefaler at du bruger noget mild sæbe, men vand er nok til at gøre gulvet rent langt det meste af tiden.

I længden kan det godt have en betydning, da vand ikke er lige så giftigt som rengøringsmidler, og det kan skåne dit gulv på lang sigt.

Konklusion

En robotstøvsuger kan i længden både være økonomisk og miljømæssigt bedre end en traditionel støvsuger.

Det skyldes faktorer som strømforbrug, vedligeholdelse, levetid, filtre og brugen af kemikalier. Det vigtigste når du køber en robotstøvsuger er at behandle den ordentligt, så den har en lang levetid.

Vi anbefaler nogle forskellige modeller, men alle modellerne er fra producenten Neatsvor eller en del af Roomba j-serien. Du kan læse meget mere om disse modeller i vores anmeldelser af hver enkelt robotstøvsuger.

At investere i en robotstøvsuger kan altså godt betale sig, også ift. miljøet.

Roomba Combo j9

Hvad koster en robotstøvsuger i strøm?

Det er et større regnestykke, som jeg herunder vil regne ud for dig. Først vil vi udregne hvad en robotstøvsuger koster i strøm og så en traditionel støvsuger og til sidst sammenligne.

Robotstøvsuger strømforbrug

En robotstøvsuger har en effekt på under 40 watt, så lad os regne med at den bruger 40 watt i strøm.

Prisen på strøm bliver udregnet i kWh. Så fastsætter jeg prisen for kWh til 3 kroner.

Så omregner vi 40 watt til kWh.

40 watt / 1000 = 0,04 kWh

Der bliver altså brugt 0,04 kWh ved at have robotstøvsugeren kørende i en time. Hvis vi så siger at du bruger den en time om dagen og udregner hvad der koster for et år.

0,04 kWh * 365 = 14,6 kWh

14,6 kWh * 3 kr. = 43,8 kr.

En robotstøvsuger kommer altså til at koste ca. 44 kroner om året, hvis den bruger 40 watt og kWh prisen er 3 kroner.

De fleste robotstøvsugere bruger dog mindre end 40 watt og derfor er de ofte billigere end 44 kroner om året i strøm for en robotstøvsuger.

Traditionel støvsuger strømforbrug

Så lad os regne med en traditionel støvsuger. Disse har normalt en effekt på 600-2000 watt. Lad os regne med at den bruger 600 watt.

Vi blev enige om at strøm koster 3 kr. per kWh. Så lad os lave regnestykket:

600 / 1000 = 0,6 kWh

En traditionel støvsuger vil du ikke bruge helt så ofte, så lad os regne med at du bruger den i gennemsnit 10 minutter om dagen.

0,6 kWh * 365 / 6 = 36,5 kWh

36,5 kWh * 3 kr. = 109,5 kr.

Med forudsætninger at du har den mest strøm venlige støvsuger og bruger den i gennemsnit 10 minutter om dagen koster det altså 109,5 kroner om året.

Har du en traditionel støvsuger der har en effekt på 1.800 watt, kan du gange det med 3. Så kommer det til at koste 328,5 kroner om året.

En traditionel støvsuger bruger altså meget mere strøm end en robotstøvsuger.

109,5 - 44 = 65,5 kr.

328,5 - 44 = 284,5 kr.

Du sparer altså ca. 65,5 kroner om året i strøm uanset hvilken robotstøvsuger du har. Hvis du har en traditionel støvsuger der bruger meget strøm så kan du spare mange penge over flere år.

Hvor mange år holder en robotstøvsuger?

En robotstøvsuger holder typisk mellem 3-5 år, men kan godt holde længere afhængigt af hvor ofte den bliver brugt, hvor godt den bliver vedligeholdt, hvor ny modellen var ved købet og hvilken kvalitet robotstøvsugeren er bygget i.

Hvis du passer godt på din robotstøvsuger, burde den dog være i stand til at kunne holde omkring 8 år. Der sker dog rigtig meget med teknologien, og derfor vil din robotstøvsuger blive set som gammel efter 5 år, og mangle nogle af de nyeste funktioner.

Navigated to